איך לתקשר בצורה חכמה עם חולי אלצהיימר​


הורים, חולים, מבוגרים ואחרים הסובלים מאלצהיימר בסביבתנו מתאפיינים בפגיעה בזכרון, ביכולת השיפוט האובייקטיבית של העולם ובאופן התקשורת עם הסביבה. במקרים רבים, ילדים וקרובים משפחה של חולי אלצהיימר נתקלים בקשיים בעת התקשורת אתם בשל המגבלות החלות עליהם ולפיכך מתמודדים עם מצבים מאד לא פשוטים. המאמר הבא נועד להפשיט ולהבהיר את היחסים עם חולה אלצהיימר במטרה להקל על התקשורת אתו.


חשוב עד חיוני לגלות אמפתיה בעת תקשורת עם חולה אלצהיימר. במקרים רבים, כאשר החולה הוא קרוב משפחה שלנו, אנו נוטים לראות בהתנהגויותיו אקטים של "דווקא" או לייחס משמעויות אחרות להתנהגויות אלו, משמעויות שאינן בהכרח נכונות. למרות שקשה ביותר להבין את רצונותיו של החולה, חשוב ביותר לגלות אמפתיה ולהפגין סבלנות לרגשותיו של החולה.

למרות שהמסרים של חולי אלצהיימר נראים קשים להבנה, באמצעות הקשבה לרגשותיהם ניתן להבין אותם. שפת הגוף, מבט העיניים ורמזים אחרים יכולים להיות כלים משמעותיים בהבנת רצונותיו ורגשותיו של החולה.

חזרה על שאלות או מילים לא מובנות

במקרים רבים קשה עד בלתי אפשרי להבין את מילותיו של חולה אלצהיימר. חשוב לחזור על מילותיו במטרה לחדד את התקשורת אתו וכדי לתת לו תחושה שמנסים להקשיב לו.


יצירת קשר עין

קשר עין הוא אמצעי תקשורת רב חשיבות המשמש גם במקרים בהם בני אדם אינם דוברים את אותה השפה. יצירת קשר עין עם אדם הלוקה באלצהיימר מאפשרת תקשורת שמעבר למילים ומקלה על הבנת רצונותיו של החולה.


שימוש באינטונציה נכונה

לאינטונציה יש השפעה מכרעת על תחושותינו ועל המסרים שאנחנו מבינים מהסביבה ומהזולת. לפיכך חשוב ביותר להשתמש באינטונציה נעימה המעבירה תחושת רוגע. זכרו כי חולה אלצהיימר מצוי במצב מתח וחש לא נעים במקרים רבים מעצם מצבו הרפואי. אינטונציה מתוחה יכולה להרע ולהשפיע עליו עוד יותר.


סבלנות ואמפתיה
סבלנות ואמפתיה הם אולי הכלים המשמעותיים והחשובים ביותר שיש להשתמש בהם בעת תקשורת עם חולה אלצהיימר. לעתים רבות חולי אלצהיימר איטיים יותר בהבנתם, לוקח להם זמן רב יותר להגיב ותגובותיהם לא תמיד מובנות כך שהן מובילות לאיבוד סבלנות בקרב הסביבה. חשוב לזכור כי חולי אלצהיימר מעבדים מידע לאט יותר כך שהקשבה ממושכת והפגנת סבלנות יואילו בהבנת המסרים שלהם.


תקשורת אינטואיטיבית ושפת גוף

כל בני האדם מתקשרים באמצעות שפת גוף. נקיטה בשפת גוף יכולה לומר הרבה שמילים אינן יכולות. חיוכים, שפת גוף רכה, תנועות איטיות וחומלות, מחוות פנים חיוביות – כל אלו יכולות לסייע בתקשורת עם חולה אלצהיימר ולהביא לתחושה של נינוחות והבנה הדדית. החולה יחוש נינוח ויוכל לתקשר אתכם בקלות רבה יותר.


שיתוף רגשי

שיתוף רגשי מאפשר לחולה להרגיש שהוא חלק מחיינו ומזכיר לו שיש חיים נוספים מעבר למחלה. לפיכך, שתפו אותו בדברים ובמאורעות המשמעותיים העוברים עליכם.


להימנע משאלות קשות

שאלות קשות הבודקות את יכולת הזכרון של החולה הרבה פעמים נובעות ממקום של קושי בקבלת המחלה אצלנו ולא אצל החולה. שאלות מסוג זה מביאות ללחץ ואף יכולות להעליב ולהרחיק. 


חולי אלצהיימר בסביבה הטבעית

במקרים רבים חולי אלצהיימר נשארים לגור בביתם. במקרים אלו, חשוב להקפיד על סביבה תומכת אשר תאפשר להם לנהל אורח חיים באיכות גבוהה ככל האפשר.

תנאי סביבה

סביבה בטוחה לחולה אלצהיימר כוללת מניעת כניסות ויציאות לא רצויות מהבית, במיוחד כאשר יציאה מהבית עלולה להוביל את החולה לסכנה. לפיכך, יש להתקין מנעולים בסביבת הבית. יש למנוע מהחולה להגיע לחומרים רעילים, חומרים מזיקים ואחרים.

על מנת להקל על החולה להתנייד בתוך הבית יש להתקין אביזרי בטיחות שונים כמו מעקות, ידיות אחיזה, גדרות ועוד.

יש למנוע מהחולה גישה לתרופות וגורמים אחרים אשר יכולים להעיב על בריאותו ולסכן אותה.


מניעת שוטטות

חולי אלצהיימר רבים משוטטים כחלק מתסמיני השכחה ומגיעים למקומות שונים למרות שלא ביקשו להגיע אליהם. חשוב לפיכך, לשמור על תנאים מקסימליים בבית. יש לשמור על דלתות נעולות ולאבזר את החולה בפרטים מזהים.


התמודדות עם מחשבות שווא

מחשבות שווא עלולות להרתיע ולהפחיד את קרובי המשפחה של חולה האלצהיימר אולם יחד עם זאת, מדובר בסימפטום מקובל ומוכר בקרב חולים במחלה. חשוב להימנע מוויכוח עם החולה ולאפשר לו לבטא את עצמו. אפשר להסיח את דעתו לנושא אחר ובכל מקרה, רצוי לפנות לרופא המטפל על מנת ליצור פתרונות מתאימים.


Share by: