שינויים פיזיים בגילאים מבוגרים​


את הירידה ביכולות הפיזיות האדם מרגיש כבר בעשור השלישי בחייו ובאזור גיל ה-30 אולם את ההאטה המשמעותית חווים בני אדם בגילאים המבוגרים. השינויים הפיזיים מחייבים את האדם לנהל את חייו באופן שונה. מה הם האמצעים בהם יש לנקוט ליצירת אורח חיים טוב בגיל השלישי?

 

בין השינויים המאפיינים את הגילאים המבוגרים ניתן למצוא את המאפיינים החיצוניים, דוגמת מערכת חיסונית בעייתית, שערות בעור הפנים ובגוף, שערות שיבה, עלייה וירידה במשקל, אבדן שיניים, איבוד גובה ועוד.

 

מערכת העצבים של האדם הינה בין הגורמים המשמעותיים המשפיעים על אורח ועל איכות חייו. ירידה בתפקוד המערכת משפיעה על מהירות התגובה ועל יכולתו של הגוף לדאוג לעצמו. בכך, האדם יכול להביא את עצמו לנהוג באופן מסוכן במצבים שונים. שינויים אלו מסוכנים בעיקר בעת נהיגה על הכביש.

 

מערכת החושים מדרדרת ולפיכך הקשיש רואה פחות טוב, שומע פחות טוב ויכולת הדאגה העצמית שלו מתדרדרת.

 

הירידה הקוגניטיבית נפגעת גם היא וכך האדם מתפקד בצורה ירודה יותר בסביבה. הוא חווה ירידה בזיכרון, ירידה בריכוז, בהתמודדות עם לחצים ועוד.

 

גם איכות השינה נפגעת משמעותית ומביאה לפגיעה באיכות החיים של הקשיש. ברוב המקרים, קשישים ישנים מעט יותר וכך איכות חיים נפגעת יותר.

 

המערכת החיסונית מתדרדרת, האדם נוטה לחלות יותר במחלות ובזיהומים שונים ומופיעות רגישויות שבעבר לא היו קיימות. 

 

המערכות הפנימיות של הגוף נפגעות גם הן, מערכת העיכול מתדרדרת, חילוף החומרים נעשה איטי, מחזור הדם מושפע ויכולותיו של הלב מתדרדרות. כך, המבוגר נחשף לסיכונים שונים המגיעים מן הסביבה.

 

אורח חיים בריא יכול למנוע את ההידרדרות הזו ולשמור על איכות חיים טוב. כיצד?

 

פעילות גופנית

פעילות גופנית סדירה הכוללת הליכה והפעלת הגוף הינם גורמים משמעותיים המאפשרים תפקוד בריא של הגוף ושמירה על רוח צעירה. הפעילות הגופנית משפיעה לטובה על פעולות הלב ועל הריאות, שומרת ומתחזקת את השרירים ומונעת סיכונים נוספים. רצוי לערוך פעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע, תוך התאמת הפעילות הגופנית לצרכים האישיים.

 

תזונה בריאה

תזונה בריאה הכוללת מזון עשיר, פירות וירקות טריים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון – כל אלו חיוניים לחיזוק המערכת החיסונית של האדם ולמניעת מחלות שונות.

 

שמירה על נוזלים

בגיל השלישי יש סכנת התייבשות גדולה וזאת משום שמבוגרים אינם חשים בצמא כפי שצעירים יותר חשים. לפיכך יש לתת את הדעת על כמות הנוזלים ששותה המבוגר.

 

מעבר לבית אבות

במקרים רבים, ההחלטה הטובה ביותר היא העברה של הקשיש לבית אבות או לדיור מוגן שכן במקומות אלו הקשיש יכול לקבל שירותים של השגחה רפואית סביב השעון, שירותי פיזיותרפיה, תזונה ראויה ועוד.

Share by: